Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

sâmbătă, 30 iunie 2007

Un banal jurnalist

Daca te trezesti în fiecare dimineata lânga un morman de gunoi, ajungi sa nu-l mai vezi, sa nu-i mai simti mirosul. De multe ori este necesar sa vina cineva dinafara, cu o „privire“ proaspata, ca sa-ti redestepte simturile.
Recenta vizita în România a lui Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, a fost un nou prilej pentru a pune în discutie raporturile dintre politica si presa din România. Atitudinea lui Aiden White fata de „tangoul“ dintre jurnalistii si politicienii din România este extrem de dura. El vede în România o clasa politica cu prea multe interese în presa: politicieni, afaceristi si patroni de media în acelasi timp. Considera inadmisibil faptul ca radioul si televiziunea publice sunt coordonate direct de reprezentanti ai partidelor politice. Nici fata de jurnalistii din România nu este mai putin intransigent. Crede ca presa din România se afla în criza de credibilitate din cauza executarii prea multor comenzi politice. Vorbeste mereu despre codul deontologic al jurnalistilor din România, referindu-se la cel introdus în Contractul Colectiv de Munca de catre Uniunea Sindicala MediaSind si publicat în „Monitorul Oficial“, deci, în vigoare.
La un moment dat am realizat ca irlandezul stie despre acest cod, care e ignorat de majoritatea jurnalistilor din România. „Stand up journalists“ ca sa va aparati de agresiunea politicienilor, spunea el. „Spuneti-le politicienilor „hands off the media“ („jos mâinile de pe presa“), mai spunea el. „Aparati-va cu codul deontologic si fiti uniti“, ne îndemna el.
Mie astfel de îndemnuri mi-au reamintit jocurile politice facute zilnic de ziaristii pe care nu-i intereseaza codul deontologic din Monitorul Oficial, ziaristii care fac politica în loc de presa, sperând sa obtina drept rasplata vreo functie în administratie; sau stirile zilnice care la început au o judecata de „valoare“ bine simtita, ca sa stie omul cu cine sa „tina“; ori manevrele zilnice pentru escamotarea adevarului în favoarea unui politician sau a altuia; sau felul în care presedintele Românie se ratoieste periodic la presa.
Si îmi spun: Aiden White: un idealist! Nu merge în România ce vrea el. Ce-i drept, în Irlanda, în Anglia, în Occident, în general, merge. Acolo, White nu este un idealist, ci un jurnalist banal. Gabriel Kilmowicz

Editorialul este publicat in Gardianul de astazi. Mie mi se pare ca are dreptate

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece