Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

luni, 25 iunie 2007

Minte ministrul Nicolaescu???

Doua treimi dintre angajatii sistemului sanitar declara ca sint tentati sa se angajeze in strainatate, potrivit unui studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara. Principalul scop al studiului a fost evaluarea aprecierii actuale pe care o da personalul medical calitatii vietii sale profesionale. Tendinta personalului sanitar este de a pleca la munca in strainatate, 64,89% dintre persoanele chestionate recunoscind ca o eventuala angajare in afara tarii, cu un salariu atractiv, ar fi greu de refuzat. In acelasi timp, 85,6% sustin ca au colegi plecati la munca in strainatate.

Potrivit studiului, angajatii apreciaza negativ starea sistemului sanitar, 45,35% dintre ei declarindu-se nemultumiti de rezultatele reformei sanitare, iar 51,7% sint doar in parte multumiti de aceste rezultate. De asemenea, 64% din personalul medical din Romania considera ca starea sistemului sanitar este neschimbata sau s-a inrautatit fata de acum cinci ani. Doar 36% cred ca serviciile medicale sint mai bune sau devin normale, iar aproximativ 40% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii de munca nu le permit sau le permit doar in mica masura sa acorde ingrijiri medicale de calitate.

Principalul motiv al migratiei personalului sanitar il constituie salariile prea mici, peste 36% dintre cei intervievati afirmind ca un salariu situat intre 500 si 800 de euro i-ar determina in mod sigur sa nu ia in calcul posibilitatea de a pleca la munca in strainatate.

Studiul este cu atat mai interesant cu cat in urma cu aproximativ doua luni, ministrul Eugen Nicolaescu, aflat in vizita de lucru la Ploiesti, declara, intr-o conferinta de presa, ca masiva migratie a personalului medical este o inventie. El sustinea ca foarte putin medici si asitente au cerut actele necesare plecarii la lucru intr-o alta tara. Citind raportul ma intreb acum ce raspund ar avea astazi ministrul Nicolaescu la intrebarea privind migratia personalului medical. Si oare ministrul Sanatatii a vazut sutele de joburi de asistente medicale si de medici de pe siteurile de angajari?

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece