Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

miercuri, 13 iunie 2007

17 ani de la "Mineriada"

Exact în urmă cu 17 ani a început cea mai violentă mineriadă, cea din 13 -15 iunie 1990. Bilanţul incidentelor din Bucureşti: 6 morţi, aproape 600 răniţi, aproximativ 200 de arestări. Chemaţi în Capitală de preşedintele Ion Iliescu ca să pună capăt „Golaniadei”, minerii au lovit în plin grupul tinerilor care protestau faţă de echipa nou instalată la putere.


În zorii zilei de 13 iunie 1990, la ora 4 dimineaţa, forţele de ordine au intervenit în forţă, pentru a pune capăt „Golaniadei”. Sute de manifestanţi au fost arestaţi, iar corturile lor instalate în centrul Capitalei au fost distruse. O oră mai târziu, poliţiştii au atacat Institutul de Arhitectură, au încercuit Piaţa şi au construit baricade din vehicule. Sute de demonstranţi au început să scandeze: „Jos Chiţac!”, „Jos Iliescu!”, „Jos comunismul!”. Violenţele au continuat ore în şir. Manifestanţii au atacat poliţiştii cu pietre şi sticle şi cockteil-uri Molotov.


La ora 14.30, televiziunea publică a fost citit un comunicat al preşedintelui Iliescu, prin care cerea „forţelor fidele democraţiei” să apere instituţiile statului de grupurile de demonstranţi. După-amiază, manifestanţii au reuşit să spargă barajul de poliţişti şi să ajungă sub balconul Universităţii. De acolo, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, Marian Munteanu, a anunţat că studenţii au intrat în grevă şi vor rămâne baricadaţi în clădire până la eliberarea colegilor arestaţi. Liderul studenţilor a făcut apel la nonviolenţă, dar la scurt timp, au fost atacate şi incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi SRI.


Într-un comunicat, Guvernul de atunci a apreciat că „este vorba de acte de tip legionar, care trebuie oprite cu toată fermitatea”. Spre seară, mii de manifestanţi au ocupat curtea Televiziunii Române, au forţat intrarea în clădire, iar TVR şi-a întrerupt emisia. Preşedintele Ion Iliescu a cerut ajutorul minerilor din Valea Jiului. Două trenuri pline cu ortaci au sosit în Bucureşti a doua zi, pe 14 iunie. Îndemnaţi de preşedinte, au mers în Piaţa Universităţii „pentru a face curăţenie”. Violenţele care au urmat au îngrozit o lume întreagă. În timpul evenimentelor din 13-15 iunie au fost înregistrate, oficial, 6 decese, iar aproape 600 de persoane au fost rănite.


Pentru ceea ce s-a întâmplat atunci nimeni nu a făcut nici măcar o zi de puşcărie. Că aşa este în România, intră la zdup doar micii găinari. Restul sunt protejaţi de lege, de bani sau de imunitate.

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece