Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

miercuri, 13 iunie 2007

O româncă- preşedinte în Israel?

Parlamentul israelian (Knessetul) alege astăzi, un nou preşedinte al ţării. Din partea Partidului Muncii candidează Colette Avital, vicepreşedinte al Knessetului, originară din România şi prima femeie care candidează la funcţia supremă în Israel. Vrea să devină, ca şi Traian Basescu, un preşedinte-jucător. Vorbeşte perfect româneste, deşi a plecat din ţară când avea doar 10 ani. Nu a uitat nici până astăzi percheziţiile Securităţii în miez de noapte, greutăţile plecării în Israel şi prima revenire în Romănia, în 1988.


Colette Avital s-a născut în Bucureşti, pe 1 mai 1940. Bunicul său din partea mamei, Ozias Herscovici, a fost conducatorul Comunităţii evreieşti din Bacău, iar bunicul din partea tatălui era proprietarul unei fabrici de piele. A absolvit, în Israel, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale. Ca studentă, s-a angajat secretară la Ministerul de Externe, unde a ajuns director adjunct. Este la al treilea mandat de deputat în Knesset, din partea Partidului Muncii. În afară de ebraică, mai vorbeşte şase limbi străine.


Principalii contracandidaţi ai lui Colette Avital în cursa de astăzi sunt vicepremierul Shimon Peres, susţinut de formaţiunea de centru Kadima, aflată la guvernare, şi Reuven Rivlin, susţinut de Likud şi de formaţiuni de extremă-dreapta. Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să fie votat de minimum 61 de membri ai Knessetului din totalul de 120. Colette Avital a declarat în ultimele zile că a fost ameninţată de consilierii vicepremierului Shimon Peres cu distrugerea carierei politice dacă nu se retrage din cursa electorală. „Folosesc metode de tip mafiot“, a declarat ea pentru postul naţional de radio, citat de „Haaretz“ în ediţia online.

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece