Ce va trebuie atunci cand plecati in strainatate cu masina personala
În cazul oricărei călătorii în străinătate la volanul maşinii personale, este nevoie de acte suplimentare.
Poliţă RCA şi Carte Verde
Cele două se regăsesc pe acelaşi formular. În ţările Comunităţii Economice Europene, au acoperire poliţele tuturor societăţilor de asigurare din România. În altele, în schimb, RCA-ul nu este valabil. Aşa că, înainte de a încheia poliţa RCA, care conţine şi cartea verde, este bine să aflaţi exact acoperirea în diferite ţări.Toate acestea sunt valabile până când va intra în vigoare Acordul Multilateral de Garantare. După această dată nu vom mai fi obligaţi să prezentăm, la punctele de frontieră către UE, nici un document de asigurare. Totuşi, în cazul unui accident, va fi util să existe oriând la îndemână poliţa RCA, pentru identificarea corectă a datelor.
Document tipizat de constatare amiabilă
Datorită faptului că în majoritatea ţărilor UE se foloseşte acelaşi document tipizat de constatare amiabilă, asigurătorii trebuie să anexeze acest document la fiecare poliţă de asigurare RCA. Dacă nu vi s-a dat, e bine să-l solicitaţi de la asigurator înainte de plecarea în străinătate.
De asemenea, în cazul accidentelor suferite în străinătate, asigurarea CASCO trebuie să fie valabilă peste tot. Nu în ultimul rând, din cauza numărului mare de maşini furate în anumite ţări europene, este recomandabilă extinderea asigurării CASCO la furt.
Asigurare medicală
De la 1 ianuarie 2007, România are dreptul la cardul european de asigurări sociale de sănătate, care se ridică de la casele judeţene de sănătate. Având acest card, beneficiaţi de pachetul de bază de servicii medicale, care poate să difere de la o ţară la alta. Aşadar, este recomandabilă asigurarea medicală de călătorii în străinătate care înseamnă servicii medicale până la limita sumei asigurate, indiferent de natura serviciului medical.
Acordul proprietarului, dacă maşina e cumpărată în leasing
În cazul autovehiculelor cumpărate în leasing, la plecarea în străinătate, solicitaţi acordul proprietarului, adică al societăţii de leasing. O măsură nu obligatorie, dar recomandabilă. Singura ţară care, se pare, verifică împuternicirea dată de societatea de leasing care deţine autovehiculul respectiv este, la ora actuală, Albania. Dar nu se ştie niciodată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu