Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

duminică, 17 iunie 2007

Coruptia-marea problema a Romaniei

Corupţia continuă să fie o problemă în România, inclusiv la nivelul unor oficiali de rang înalt, avertizează organizaţia Freedom House, în raportul său pe 2007, precizând însă că punctajul s-a îmbunătăţit de la 4,25 la 4, având în vedere că eforturile de combatere a fenomenului par să fie mai eficiente.

Organizaţia Freedom House semnalează că lipsa unei majorităţi în Parlamentul României ar putea bloca adoptarea legislaţiei necesare pentru continuarea procesului de integrare a României în UE, lucru care ar putea conduce la activarea clauzei de salvgardare prevăzută în Tratatul de aderare. Pe de altă parte, se arată în raport, Guvernul român a fost relativ stabil în 2006, în pofida conflictelor continue din cadrul coaliţiei de guvernământ, acesta atingându-şi principalul obiectiv – aderarea la UE la 1 ianuarie 2007. Potrivit raportului, retragerea Partidului Conservator din coaliţie a privat Guvernul de slaba majoritate, mai degrabă teoretică, de care beneficia în Parlament, astfel încât punctajul acordat guvernării democratice la nivel naţional rămâne la 3,50. Organizaţia mai avertizează că, o dată ce România şi-a atins principalul obiectiv politic (aderarea la UE), potenţialul de instabilitate politică devine mai probabil în 2007. În plus, ţinând cont de capacitatea administrativă scăzută, pare probabil ca fondurile europene destinate României în 2007 să nu fie cheltuite, iar contribuţia ţării la bugetul UE, în calitate de stat membru, va depăşi suma fondurilor primite.

În ceea ce priveşte independenţa justiţiei, raportul consemnează că, în condiţiile în care judecătorii par să fi obţinut mai multă independenţă, sistemul juridic al României primeşte un punctaj îmbunătăţit, de la 4,00 la 3,75. În schimb, guvernarea locală democratică îşi menţine punctajul de 3,00, raportul menţionând adoptarea unui pachet legislativ menit să ofere coerenţă şi eficienţă descentralizării şi legislaţiei funcţionarilor publici. Freedom House precizează totodată că România a îmbunătăţit legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, pentru a introduce mecanisme de control mai eficiente, adăugând că a fost adoptată şi legislaţia referitoare la primele alegeri europene, programate pentru 2007. Din cauza lipsei unor îmbunătăţiri substanţiale însă, punctajul obţinut de procesul electoral din România rămâne la 2,75.

În privinţa mass-media, raportul apreciază că în 2006, presa a fost foarte activă, dar a fost înregistrată o creştere a nivelului de concentrare a proprietăţii asupra mass-media. Cu toate acestea, criticile la adresa guvernului şi a preşedintelui au fost libere, susţine Freedom House, iar organizaţia a îmbunătăţit punctajul acordat pentru independenţa mass-media de la 4,00 la 3,75. Punctajul stabilit de Freedom House pentru diferitele capitole este calculat pe o scară de la 1 la 7, nivelul 1 reprezentând nivelul maxim al criteriului respectiv, iar 7, cel mai redus.

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece