Pe toţi cititorii acestui blog, vă invit să accesaţi pagina:

http://www.cristinaiancu.ro

noul blog programat de dragul meu soţ!

Chiar ştie ce face!

luni, 10 septembrie 2007

Mâine este 11 septembrie

Statele Unite ale Americii comemorează, mâine, şase ani de la atentatele de la 11 septembrie printr-o ceremonie care se anunţă a fi una dintre cele mai discrete din ultimii ani.

Spre deosebire de cele precedente, anul acesta, ceremonia de la New York va fi ţinută într-un parc aflat în apropiere de Ground Zero, locul în care se înalţau turnurile gemene ale World Trade Center. Opţiunea autorităţilor pare să fie determinată de amplificarea polemicilor pe tema „războiului împotriva terorii”, declanşat de Washington după atacurile în care şi-au pierdut viaţa aproape 3.000 de persoane, comente
ază AFP.



Atentatele de la 11 septembrie 2001 (cunoscute sub denumirea 9/11 de anglofoni) au fost o serie de atacuri sinucigaşe care a implicat deturnarea a patru avioane de pasageri. Avioanele au fost folosite ca bombe aeriene; aproximativ 3.000 de persoane au fost ucise. Pe lângă pierderile omeneşti,Turnurile Gemene ale World Trade Center şi alte cinci edificii au fost distruse sau s-au dărâmat parţial; încă 23 de edificii şi Pentagonul au fost afectate.

11 septebrie a reprezentat primul atac important al unei "puteri străine" asupra Statelor Unite de la atacul de la Pearl Harbor, deşi cifra morţilor, aproape 3.000, o depăşeşte pe cea a atacului menţionat (2.400). Obiectivele principale erau civilii, şi nu s-au folosit forţe militare convenţionale.
La puţin timp după atacuri, Statele Unite au acuzat gruparea fundamentalistă islamistă Al-Qaeda de organizare a atentatelor. Acest lucru a început aşa-numitul "Război contra terorismului", care a provocat retragerea talibanilor de la guvernarea Afganistanului în octombrie 2001, dar care a păstrat implicarea saudiţilor în interesele americane. Invazia Irakului din 2003 a fost considerată de unii ca parte a războiului contra terorismului, deşi acest lucru a fost mult timp în discuţie. După atentate, americanii şi-au îndreptat atenţia asupra securităţii naţionale şi au înfiinţat o nouă agenţie federală, Departamentul de Securitate Naţională.

Niciun comentariu:

Melodia mea de suflet-Florin Chilian Zece